MARe Muzeul de Artă Recentă

  • Bucharest, Romania

    Location:

    Bucharest, Romania
  • 711 sqm

    Area:

    711 sqm
  • Currently Ongoing 2013-2017

    Status:

    Currently Ongoing 2013-2017
  • Type

    Museum
  • Consulting Structural Engineer

    Ductil Tech
  • Competition curator

    Erwin Kessler
  • Built Area

    1,580 sqm
  • Project Manager

    Antoine Touma
  • Local Architect

    PZP Architectura
  • Consulting Mechanical Engineer

    Wissam Tawil & Associates / MEP engineers S.A.L
  • Consulting Electrical Engineer

    Wissam Tawil & Associates / MEP engineers S.A.L
  • Consulting Landscape Architect

    Ana Marti Baron
  • General Concrete Contractor

    Colina Development SRL
  • General Finishing Contractor

    Colina Development SRL
  • Client

    Private

MARe - The Museum of Recent Art - is intended as an incubator for vernacular visual culture, both a platform for rethinking recent Romanian art, and a panorama of the local art scene of the past decades.

This structure, located in the residential area of Bucharest, was built as a private villa in 1939 and is considered a historic building. The project consists of adding one floor to the existing structure, thus highlighting part of the city’s pre-Communist heritage, and opening the museum toward the surrounding city. The four-meter ceiling height on the ground floor is emphasized to create a public space that will also encourage contact with the city. The actual process consists of demolishing the original brick structure and then rebuilding it in black concrete.

  • Mass Plan
    Mass Plan

Decorations and details of the original building are cast in concrete and used in the new structure.

A basement, originally finished in brick, was left as it was to emphasize the underground archeology of the former villa. Service elements such as piping for water, heating and ventilation are left apparent but painted black on the ceilings. Two staircases form the structural and circulation core of the building. A central void with overhead glazing brings in natural light.